29 Ağustos 2012 Çarşamba

26. ÇANAKKALE BOĞAZI GEÇME YARIŞMASI


26. ÇANAKKALE BOĞAZI GEÇME YARIŞMASI
Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması 2012 Yılında 505 kişinin Katılımıyla 30 Ağustos 2012 tarihinde gerçekleştirilecektir. Boğazı Geçme Yarışmasına 20 farklı ülkeden 167 yabancı 338 yerli yarışmacı katılacaktır.
Yaklaşık 1 saat süren yarışmada farklı bölgelerden gelen yarışmacılar Yorucu Bir Etapta Yarışacaklar,
30 AĞUSTOS 2012 Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması Programı
09.30 – 12. 00 Çanakkale Çimenlik Kalesinde toplanılarak Yarışmacıların Kayıtları yapılarak Sağlık Kontrollerinin Yapılması
Kayıt Esnasında Form, Sağlık Raporu veya Lisans Teslimi Yapılacaktır. Tansiyon Ölçümü yapılarak yarışmacılara bone ve Çip verilecektir.
12.15 Çanakkale ‘den Hareket Ederek Yarışmacılar Eceabat Sahiline Götürülecektir.
13:00 Eceabat Kumsalı ‘nda Yarışma Başlayacaktır.
14.30 Çimenlik Kalesinin İskelesinde Yarışma Bitecektir.
14.30 – 15.30 Sonuçların Değerlendirilecektir.
15.30–17.00 26. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması Ödül Töreni Yapılacaktır.
ANAKKALE ROTARY KULÜBÜ
ÇANAKKALE BOĞAZI YÜZME YARIŞMASI
PARKUR BİLGİSİ
Çanakkale Rotary Kulübü ‘ nün Toplum Hizmetleri etkinlikleri arasında yeralan, mitolojik bir ortamda ve Çanakkale Boğazı ‘ nın mavi sularında yapılacak olan Çanakkale Rotary Kulübü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’nın 25. si bu yılda 30 Ağustos 2011 tarihinde yapılacaktır. Parkur; 3,5 millik Avrupa yakasındaki Eceabat Kumsalı ve Asya yakasındaki Çimenlik Kalesinde yapılacaktır.
1. Çanakkale Boğazı’nın Coğrafi Yapısı:
Çanakkale Boğazı’nın uzunluğu orta hattan ölçüldüğünde 30 mil kadardır. Kıyıları dik ve buna bağlı olarak derinlikleri de seyir için herhangi bir kısıtlama getirmeyecek kadar fazladır. Çanakkale Boğazı kuzey, güney ve orta kesim olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kuzey ve güney bölgesi, kuzeydoğu –güneybatı doğrultusunda uzanır, genişliği 3,5 mili bulur. En fazla genişlik kuzey sınırında 3200 metre, güney sınırında ise 3600 metredir. Boğaz ‘ın en dar yeri Çanakkale ile Kilitbahir arasındadır ve 1200 metredir.
1.1. Derinlikler;
Çanakkale Boğazı’nın Batı kıyıları baştan başa, sahilden en fazla 2 gominaya kadar uzanan kayalık ve sığlıklarla bezenmiştir. Sığlıkların bittiği yerde derinlik aniden 50–60 metreye kadar çıkar. Tüm seyir kanalında derinlikler 50 – 80 metre arasında değişir. Kuzeyde girildiğinde 70 metrelik ortalama derinlik Nara’ya kadar 85 metreye çıkar. Boğaz’ın en derin noktası aynı zamanda en dar yeri olan Nara’nın önündeki orta hattın üzerindeki 104 metrelik derinliktir.
1.2. Banklar;
Boğazın doğu kıyısındaki koylarda batı yakasına nazaran daha fazla sığlıklar bulunur. Boğazın tam girişinde Zincirbozan Bankanın kıyıdan bir mil açıktadır. Kıyı ile arasındaki derinlik 4–6 metre arasındadır. Zincirbozan Bankının üç mil güneyinde ise Çardak Bankı bulunur. Çardak Bankı sahilden bir mil açığa kadar uzanır, üzerinde 1–7 metre arasında değişen derinlikte su bulunur. Güneye doğru inildikçe Saltık Burnu arasında sahilden 0,6 mile kadar olan bölgede baştan başa 3–10 metre arasında derinlikler vardır. Bu sığlıklar arasında Musa Bankı ile Abidos Bankı yer alır. Nara Burnu önündeki sığlık tam batıya doğru 6 gomina denize doğru girer, üzerinde 10–12 metre derinlik vardır. Kuzeyden güneye doğru genişliği 2 gomina kadardır. Çanakkale ile Dalyan Burnu arasındaki Sarısığlar koyunda güneye doğru genişliği 2 gomina kadardır. Çanakkale ile Dalyan Burnu arasındaki Sarısığlar koyunda derinlik 2 metreden başlayıp 7–8 metrede biter ve açığa doğru gidildikçe aniden 25 – 30 metreye iner.
2. Çanakkale Boğazı’nın Akıntı Sistemi
Çanakkale Boğazı’ nın kuzey ağzıyla Ege kıyısındaki ağzı arasında 20 cm lik bir düzey farkı vardır. Burada üst ve alt akıntı olarak birbirlerine ters iki akıntı sistemi vardır. Marmara’dan gelen sular üstten Ege’ye Ege suları ise alttan Marmara’ya akar. Alttan gelen tuzlu Ege suları saniyede yaklaşık 50 cm hızla ilerler, hızı üst akıntıdan birkaç kez daha fazladır. Boğazı geçen üst akıntı kenarda kıyı şeklinin neden olduğu bazı ters akıntılar oluşturur. Bu ters akıntılar Anadolu kıyılarının güney ve orta kesimlerinde daha belirgindir.
Yüzey akıntıları İstanbul Boğazı ‘na nazaran daha düzenlidir. Nara’ya kadar olan bölgede akıntının genel hızı 1,5 – 2 mil dolaylarındadır. Nara’dan sonra ise akıntı yaklaşık bir kat daha hızlı akar. Gelibolu önlerinde 2 mil, Nara önlerinde 4 mil, Kilitbahir önlerinde zaman zaman 4 mil hızla akar.
Çanakkale'deki güvenilir firmaları yakından takip etmek için CanakkaleFirma.com ziyaret ediniz.

1 yorum: